5 Nisan 2014 Cumartesi

Uzaydan Dünya'nın gece görünüşü


IŞIK KİRLİLİĞİ


  Yerleşim alanlarının her geçen gün büyümesi, açık alanların güçlü aydınlatıcılarla aydınlatılması, park ve bahçelerin çoğalması ve nüfusun artması dolayısıyla gökyüzüne yayılan ışık miktarı da her geçen gün artmaktadır. Kısaca gerekli veya gereksiz olarak yapılan yanlış dış aydınlatmaların yan etkisi ışık kirliliği olarak da tanımlanabilir. 
  Bütün çevre kirliliklerin de olduğu gibi ışık kirliliği, çevreye zarar vererek ve gökyüzünün olağan görüntüsünü bozarak doğayı etkilemektedir. Gökyüzüne yönlendirilmiş yanlış aydınlatma kaynaklarının atmosferde bulunan toz taneciklerine ve moleküllere çarparak gökyüzünün doğal fonunu bozarak parlak bir hale getirdiği, geceleri görüşü bozduğu, güvenlik ve konforu düşürdüğü, insan sağlığına, canlı ekosistemine zarar vermektedir.
   Işık kirliliğinden bahsedilirken gök parlaması,ışığın aydınlatılacak bölge sınırlarına taşması,kamaşma hakkında bilgi verilmelidir.

1-Gök parlaması:
    Doğal veya yapay kaynaklardan meydana gelebilmektedir.
      Doğal kaynaklar

• Ay ve yeryüzünden yansıyan güneş ışığı
• Atmosferin üst tabakalarındaki alçak seviyeli hava parlaklığı
• Gezegenler arasındaki toz bulutundan yansıyan güneş ışığı
• Atmosferde yayılan yıldız ışığı
    Yapay kaynaklar 

  Elektriksel aydınlatmalardır. Işık direkt olarak gökyüzüne yayılabilir veya yeryüzünden yansıyan ışık atmosferdeki toz ve gaz molekülleri tarafından atmosfere saçılarak, parlak bir fon yaratabilir.Bunun yıldızları görmeyi engelleyici bir etkisi vardır. Gök parlaması seviyesi, hava koşulları, atmosferdeki toz ve gaz miktarı, gökyüzüne yansıyan ışık miktarı ve görüş açısına bağlı olarak oldukça değişkendir. Kötü hava koşullarında ışığı atmosfere yayan parçacık sayısı daha fazladır ve gök parlamasının oldukça yüksek olması sebebiyle israf edilen ışık ve enerji miktarı gözle görülebilir hale gelir.

2-Işığın aydınlatılacak bölge sınırlarının dışına taşması

  Işık kirliliği geceleri çevre için artan bir tehlikedir. Aydınlatmanın, aydınlatılacak bölge sınırlarının dışına taşması sonucu, aydınlatılması istenmeyen mekanlarda olumsuz sonuçlarla neden olarak dikkat dağıtıcı bir manzara yaratabilir. Ayrıca yanlış aydınlatma enerji israfını da oldukça yüksek maliyetlere çekmektedir. En önemli nokta, kaliteli aydınlatma yapılmasıdır. Önlemler alındığı taktirde aydınlatmanın kalitesi arttırılabilir. Böylece gece görüş kalitesi artar, daha güvenli ve daha estetik görünümlü bir çevre oluşturulabilir. Bu durumda enerji maliyetlerinin azalmasına neden olur.

3- Kamaşma

 Dış aydınlatmalar  fizyolojik ve psikolojik kamaşma yaratmayacak şekilde yerleştirilmelidirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder