ÇEVRE KİRLİLİKLERİN SEBEP OLDUĞU HASTALIKLAR









  

1-HAVA KİRLİLİĞİNİN SEBEP OLDUĞU HASTALIKLAR

                                                             A-KRONİK BRONŞİT

  Hava kirliliği olan şehirlerde oturanlarda ve sigara içenlerde, kronik bronşit sık görülür. Yapılan çalışmalar,40-60 yaş arasındaki erkeklerin dörtte birinden fazlasında bu hastalığın görüldüğünü göstermektedir. Birbirini izleyen en az iki yıl içinde, en az birbirini takip eden üç ay süren ve balgam çıkarmayla birlikte görülen öksürük, kronik bronşit olarak 
tanımlanmaktadır.



          

                    B-ASTIM

   Astım, solunum yollarının süregelen bir iltihap sonucu aşırı derecede duyarlı olmasına ve bazı etkenlerle zaman zaman daralmasına neden olan bir solunum yolu hastalığıdır.



                 C-AMFİZEM

  Dokularda olağan dışı hava ya da gaz bulunması, Ciğer dokularının elastik yapılarını kaybederek fazla gerilmesinden ileri gelen solunum yetmezliğine yol açan en yaygın kronik akciğer hastalıklarından biri olarak tanımlanır.



2-SU KİRLİLİĞİNİN SEBEP OLDUĞU HASTALIKLAR

A-KOLERA

     Vibrio cholerae isimli bakterinin neden olduğu bağırsak enfeksiyonuna bağlı olan, akut ve şiddetli ishal ile seyreden bir hastalıktır.İlk Hindistan da ortaya çıkmıştır.1827-1975 yılları arasında dünyaya yayılmaya başlamıştır






                                             


                                    B-TİFO

    Tifo, kirli içme suları ve pis yiyeceklerle bulaşan mikrobik bir hastalıktır. Genelde salgın şeklinde ve yaz-sonbahar aylarında görülür. Hastalık, mikrop vücuda girdikten yaklaşık 7-15 gün belirtilerini gösterir. Tifo kalbi, beyni, böbrekleri, akciğerleri, karaciğeri, göz ve kulak sinirlerini etkiler. Hastalık etkeni Salmonella typhi adlı bir bakteridir.





                            C-AMİPLİ DİZANTE


   Amipli dizanteri dünyada en az 500 mil­yon kişiyi ilgilendiren, dolayısıyla da en yaygın asalak kökenli bağırsak hastalı­ğıdır. Entamoeba histolytica adlı amip türünün bağırsaklarda neden olduğu tek hastalık türüdür.Bu amip bağırsak duvarına yerleşerek yüzeysel ya da derin yaralar açar. Asa­lak bazen bağırsak duvarını delerek ka­raciğere ve bağırsak dışı başka organla­ra da ulaşabilir. Asalağın iki evresi var­dır. Bunların biri asalağın beslenip bü­yüdüğü ve çoğaldığı etkinlik evresidir. Öbürü ise etkinliğe uygun olmayan ko­şullar da çevresinde bir kist oluşturduğu kistli evredir.Bulaşma ağız-dışkı yoluyla, yani       ta­şıyıcıların dışkısıyla kirlenmiş suların içilmesi, meyve ve sebzelerin yenilme­si ile gerçekleşir.

3-GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNİN SEBEP OLDUĞU HASTALIKLAR

    Gürültünün en belirgin etkisi işitme duyusu yitimlerine yol açmasıdır. Bu etkisinden başka psikolojik, nörovejatatif ve kardiyovasküler sistem üzerine etkileri vardır.Gürültüden etkilenmenin boyutu, gürültüye maruz kalma süresi, gürültünün frekansı, şiddeti, kesikli ya da sabit olması ve kişisel özelliklere bağlıdır. Sesin şiddeti ve yoğunluğu arttıkça işitme yorgunluğu da artar.Gürültü ile oluşan işitme yitimlerinin özellikle
   1. Şiddeti 90 desibelin üzerindeki seslerle oluşur. 
   2. İşitme kaybı bilateraldir. 
   3. Kulağın ilk işitme kaybı 4000 Hertz frekansında olur. Daha sonra konuşma frekanslarını etkilemeye başlar. 
   4. Oluşan işitme kaybı sinirsel tipte bir kayıp olduğundan kesin tedavisi yoktur. Bu nedenle gürültüden korunma son derece önemlidir. 



4-RADYOAKTİF KİRLİLİĞİN SEBEP OLDUĞU HASTALIKLAR

-Düşük seviyelerde bölgesel maruz kalma sonucu yüzeysel bir etki oluşur ve cilt tahrişine sebep olur. Uzun süreli fakat düşük yoğunluğa maruz kalma mide bulantısı, kusma, ishal, saç dökülmesi ve deri altı kanamasına bağlı olarak yaralara sebep olabilir.
-Uzun süreli ve yüksek dozda radyasyona maruz kalma ise çok daha ciddi sağlık sorunları yaratır. Radyoaktif ışınlar DNA moleküllerinde kalıcı hasara yol açarak hayati tehlike oluşturabilir.
-Cilt, kemik iliği, bağırsak ve yumurta hücreleri gibi hızlı bölünen/büyüyen hücreler radyoaktif ışımaya karşı daha da hassas olup cilt kanseri, akciğer kanseri ve troid kanseri, radyasyonun yol açtığı sık görülen kanser tipleridir.

13 yorum:

  1. Eyvallah reizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzxzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzxzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzźzzzzzzzzzzzzzzzzźzzzzzzzzzźzzzzzźzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

    YanıtlaSil
  2. bana bunun kaynakçasını atabilirmisisiniz lütfennnnnn
    biraz hıxlı olursanız çok iyi olur

    YanıtlaSil
  3. Soal çok güzel olmuş arkadaşlar sizce nasıl beğenenler yorumu beğensin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. senin yapacağın yorumu s*keyim "soal" ne aw çocuğu saol diye okudum, sana Türkçe öğreteni s*keyim

      Sil
  4. bana bunun kaynakçasını atabilirmisisiniz lütfennnnnn
    biraz hızlı olursanız çok iyi olur


    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil